Brza i učinkovita restauracija staklenoionomerima: stamp tehnika

Autor: Dr. Rosalía Marcano, Španjolska

Staklenohibridni restaurativni materijali nude jedinstvenu kombinaciju prednosti u dentalnoj medicini. Biokompatibilni su i ne zahtijevaju korištenje sredstava za spajanje za adheziju, kao niti protokole apsolutne izolacije. Njihova visoka viskoznost i kemijsko stvrdnjavanje čine ih pogodnima za ”bulk” tehniku nanošenja, bez obzira na dubinu kaviteta, čime se izbjegavaju spojevi, te ih je lako oblikovati instrumentima ili – kako će biti prikazano u ovom slučaju – ”stamp” tehnikom. Nadalje, ekonomičnost ove klase materijala pogodne čak i za zube u stražnjem području na kojima je žvačno opterećenje, u novije je vrijeme zadobila pozornost u znanstvenoj literaturi1.

EQUIA Forte HT je najnoviji materijal u toj kategoriji. Njegov sastav uključuje visoko reaktivne, površinski tretirane fluoro-aluminij-silikatne staklene čestice i poliakrilnu kiselinu visoke molekularne težine. Distribucija veličine čestica je pažljivo optimizirana. Rezultat toga je poboljšano rukovanje i povećana kompresivna čvrstoća i otpornost na trošenje2-5. Sustav uključuje sinergijski premaz (EQUIA Forte Coat), koji pečati restauraciju, pruža glađu površinu i smanjuje trošenje, što ga čini odgovarajućim materijalom za dugotrajne ispune. Pruža i estetski efekt glaziranja, štiteći materijal od ranog gubitka iona i vode, koji su oboje važni za optimalna mehanička svojstva6. Materijal se lako može oblikovati sondom ili špatulom, što omogućuje laku primjenu ”stamp” tehnike, odnosno izrade „stampa“ – žiga kojim se kopira zubno tkivo direktno od zuba pacijenta ili čak od konvencionalnog navoštavanja.

Prikaz slučaja: Restauracija klase I pomoću EQUIA Forte HT i ”stamp” tehnike

Pacijentica u dobi od 16 godina, dobrog općeg zdravstvenog stanja, imala je ispune kutnjaka donje čeljusti zbog nedavnih karijesnih lezija. Svjesna svog statusa, pacijentica je barem jednom godišnje odlazila na kontrolu zubi i nastojala se pridržavati higijenskih navika. Kada je došla na pregled, spomenula je nove “crne pigmentacije” na kutnjacima donje čeljusti i osjetljivost zadnjeg kutnjaka četvrtog kvadranta (Slika 1.). Kliničkim pregledom utvrđena su retencijska područja u zubima 46 i 47. Kompozitni ispuni u kutnjacima trećeg kvadranta bili su očito u dobrom stanju.

Slika 1.

Pri pregledu lezija, caklina zuba 47 izgledala je sivkasto, ukazujući na leziju dentina u podlozi koju je potrebno liječiti. Okluzijske površine bile su praktički intaktne, bez kavitacija. Stoga je bilo moguće izraditi kopiju anatomije pomoću kuglastog instrumenta i kompozitnog materijala niske viskoznosti. U ovom slučaju korišten je kompozitni materijal plave boje (LC Block-Out Resin, Ultradent) s dobrom vidljivošću i tečenjem, no isto bi se postiglo i bilo kojim drugim kompozitnim materijalom dovoljnog tečenja i čvrstoće.

Prvo je nanesen tanki sloj kompozitnog materijala na jamice i fisure te je polimeriziran (Slika 2.a). Zatim je na okluzijsku površinu već prekrivenu kompozitom postavljen kuglasti instrument srednje veličine i dodan je drugi sloj kompozita uz istodobno zatvaranje kuglice. Dodavanje slojeva je nastavljeno dok i površina i instrument nisu bili dovoljno prekriveni (Slike 2.b-c). Zatim je od zuba odvojen žig (Slika 3).

Nakon što je dobivena kopija okluzijske površine u obliku žiga, na zubu 47 je malim okruglim dijamantnim svrdlom otvorena lezija pod velikom brzinom i uz obilno polijevanje vodom. Nastali kavitet klase I (Slika 4) ispunjen je staklohibridom (EQUIA Forte HT, GC; boja A2). Nakon što je izvršena relativna izolacija vaterolama, vrlo tanki sloj kakao maslaca (GC Cocoa Butter) nanesen je na susjedne zube i područja na koja staklohibrid ne bi trebao prianjati. Zbog dobrih svojstava rukovanja i praktičnog formata kapsule, GC EQUIA Forte HT je materijal koji se može homogeno miješati te brzo i jednostavno ubrizgati u kavitet. Nanošenjem sadržaja jedne kapsule uspjelo se u potpunosti prekriti kavitet te je zatim postavljen žig (Slika 5), prethodno izrađen iz kompozita niske viskoznosti, i čvrsto pritisnut na vrh zuba i restaurativnog materijala. Višak je odstranjen špatulom i sondom, tijekom faze gumaste konzistencije staklohibrida. Žig je uklonjen te se vidjela lijepo reproducirana okluzijska anatomija (Slika 6.). Nije bilo potrebno koristiti nikakvo sredstvo za odvajanje poput glicerina ili teflonske trake jer se žig ne lijepi za staklohibridni materijal. Naprotiv, ako se koristi žig iz smolastog kompozitnog materijala, svjetlosna polimerizacija kompozitnog ispuna sa žigom ”in situ” može uzrokovati probleme zbog slabljenja svjetlosti, kao i zbog kopolimerizacije žiga i samog ispuna.

U završnoj fazi izrade ispuna sondom su odstranjeni mali preostali viškovi, a malo plamičasto dijamantno svrdlo kratko je korišteno za malu okluzijsku prilagodbu na meziolingvalnoj kvržici. EQUIA Forte Coat olakšava završne korake izrade ispuna, budući da nije potrebno poliranje. Polje je ponovno izolirano vaterolama, nanesen je tanki sloj EQUIA Forte Coat (Slika 7.) i polimeriziran svjetlom 20 sekundi, ostavljajući glatku, sjajnu površinu (Slika 8.). Sloj je u prosjeku debeo 35-40 µm i ne smeta okluziji.

Zaključak

Vodeći računa o anamnezi pacijentice i svojstvima kaviteta, u ovom je slučaju bio vrlo dobro indiciran staklohibridni restaurativni materijal. Materijal s ”bulk” punjenjem i udjelom fluorida u sastavu omogućuje restauraciju velikih i dubokih kaviteta u stražnjem području, čak i onih sa žvačnim opterećenjem, na brz, trajan i ekonomičan način.

 

Literatura
1. Schwendicke F, Rossi JG, Krois J, Basso M, Peric T, Turkun LS, Miletić I. Cost-effectiveness of glass hybrid versus composite in a multi-country randomized trial. J Dent. 2021 Apr;107:103614.
2. Brkanović S, Ivanišević A, Miletić I, Mezdić D, Jukić Krmek S. Effect of Nano-Filled Protective Coating and Different pH Enviroment on Wear Resistance of New Glass Hybrid Restorative Material. Materials (Basel). 2021 Feb 5;14(4):755.
3. Mori D. Comparison of compressive strength and fluoride release of GIC restoratives. J Dent Res Vol 99 (Spec IssA): 1856.
4. Navarro M, Fernandes P, Rafal R, Fernanda T, Baesso M et al. Compressive strength, microhardness, acid erosion of restorative glass hybrid/glass-ionomer cements. J Dent Res Vol 99 (Spec IssA):1310.
5. Shimada Y, Mori D and Kumagai T. Evaluation of mechanical properties of new GI-restorative (EQUIA Forte HT). J Dent Res Vol 98 (Spec IssA): 3662.
6.Brzović-Rajić V, Miletić I, Gurgan S, Peroš K, Verzak Ž, Ivanišević-Malčić A. Fluoride Release from Glass Ionomer with Nano Filled Coat and Varnish.

“Prvi puta objavljeno u  GC get connected 20 – https://www.gceurope.com/news/newsletter/”

 

 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna