Autologna tkiva u restaurativnoj stomatologiji danas

Autor: Zoran Tepšić, dmd

Autologna tkiva posljednjih su godina u vrhuncu interesa svih liječnika, medicinara i doktora dentalne medicine. Interes za autologna tkiva nije slučajan, svakim danom sve je više i znanstvenih i kliničkih dokaza o superiornosti ljudskog organizma i sposobnosti autolognog tkiva koje nadmašuju recentne dosege farmaceutske industrije.

Već su duže vrijeme poznati zlatni standardi u parodontologiji i oralnoj kirurgiji kao što su autologna kost i različiti grafovi vezivnog tkiva. U novije vrijeme pridružuju im se i razni krvni pripravci (PRF, PRGF, CGF i drugi), kao i zubni dentin kao nadomjestak (graft) koštanog tkiva alveolarnog nastavka.

PRF

PRF (platelet rich fibrin) je autologni biomaterijal koji dobivamo iz periferne krvi pacijenta venepunkcijom. Predstavljen je 2001. godine (Choukroun i sur.). Ne upotrebljava nikakve aditive i ne mijenja fizikalna svojstva periferne krvi. Nakon centrifuge po točno određenom protokolu, fibrin bogat trombocitima upotrebljavamo u različitim oblicima, ovisno o indikacijama.

PRF ima važnu ulogu u regeneraciji mekih i tvrdih tkiva, stvara fibrinsku mrežu kao strukturu za daljnju regeneraciju, sadrži mnoge čimbenike rasta, kao i protuupalne stanice, ali najvažnija prednost je ubrzavanje angiogeneze koja je esencijalni uvjet regeneracije tkiva.

Autologni dentinski nadomjestak

Dentinski nadomjestak (graft) dobivamo transformacijom ekstrahiranog zuba ili korijena. Sam proces odvija se tako da se ekstrahirani zub ili korijen mehanički očisti te usitni (samelje) u kirurškom mlincu upotrebom jednokratnih komora. Veličina usitnjenih čestica je od 300 do 1200 mikrona. Dobiveni materijal zatim se kemijski dezinficira po zadanom protokolu i time dobivamo individualiziran autologni graft (komore su jednokratne i mogu se upotrijebiti samo za jednog pacijenta, kao i sam graft).

Kompletan proces traje sedam do osam minuta i omogućuje operatoru da upotrijebi mineraliziran ili parcijalno demineraliziran graft uz unaprijed određene protokole proizvođača (Kometa Bio, američka kompanija koja je više od deset godina svjetski lider u proizvodnji kirurških dentin grindera).

Dentin graft ima vrlo slična biokemijska svojstva kao autologna kost. Anorganska komponenta pruža odlična osteokonduktivna svojstva (sposobnost izgradnje i očuvanja potporne strukture za koštanu regeneraciju), dok organska komponenta (kolagen tipa 1) ima sposobnost privlačenja čimbenika rasta i multipotentnih stanica potrebnih za stvaranje nove koštane strukture.

Kliničke prednosti dentin grafta su izbjegavanje otvaranja sekundarnog operacijskog područja, nemogućnost transmisije bolesti i infekcija, jednostavnost procedure i neograničen rok valjanosti samog grafta.

Biološke karakteristike su spora resorpcija (četiri do šest mjeseci), što omogućuje regeneraciju nove kosti uz dugotrajno otpuštanje faktora rasta. Nakon 24 mjeseca dentin se i histološki potpuno resorbira.

Potrebno je istaknuti i ekološku prednost procesa dobivanja dentin grafta jer ekstrahirani zubi ne završavaju u infektivnom otpadu, prerađuju se i zamjenjuju industrijski proizvedene oblike nadomjestaka.

Sinergija dentin grafta i PRF-a

Kombinacija gore navedenih autolognih biomaterijala (dentin grafta i PRF-a), multiplicira njihove pojedinačne prednosti i naziva se Autologni kompozitni graft (autologous composite graft – ACG).

Struktura grafta idealna je za augmentacijske postupke regeneracije koštanog tkiva kao i prezervaciju alveolarnoga grebena.

Vjerojatno najbolja indikacija za korištenje autolognog kompozitnog grafta je postekstrakcijska augmentacija alveole. Nakon atraumatske ekstrakcije i detaljne kohleacije alveole, novostvoreni koštani defekt ispunjavamo Autolognim kompozitnim graftom – vraćamo isto tkivo (bez infektivnog dijela), čime smanjujemo postekstrakcijske komplikacije na najmanju mjeru ili ih eliminiramo.

Autologni kompozitni graft omogućava operateru da brzo i jednostavno nadoknadi koštano tkivo bez korištenja umjetne kosti, koristeći samo autologna tkiva pacijenta.

Klinički slučaj 1.

Pacijent dolazi u kliniku s akutnim periapikalnim procesom na zubu 31.

Dijagnosticira se mobilnost svih donjih inciziva (klasa 2 i 3) – Sl. 1

Plan tretmana jest ekstrakcija zuba 31, tehnika Socket shield na lateralnim incizivima te RST (root submerged therapy) na zubu 41. Sl. 2

Ekstrakcijsko mjesto 31 augmentira se autolognim kompozitnim graftom (koristimo korijen zuba 31 i palatinalne fragmente zuba 32 i 42) – Sl: 3., 4. i 5

Kompletni kirurško-implantološki tretman odvija se u jednom posjetu upotrebom isključivo autolognog tkiva te pacijent odlazi s privremenim mostom na implantatima 32 i 42. Sl. 6

Nakon tri mjeseca pacijent je opskrbljen metal – keramičkim mostom fiksiranim vijcima uz potpuno očuvanje arhitekture bukalne kosti, kao i mekih tkiva. Sl: 7. i 8

Klinički slučaj 2.

Pacijent dolazi u kliniku s djelomično bezubom maksilom i nerestaurabilnim korjenovima u lateralnim regijama obostrano.  Sl: 1. i 2

Plan tretmana jest implantološka opskrba maksile uz upotrebu ekstrahiranih korjenova za augmentaciju alveolarnoga grebena.

U istom posjetu ugrađeno je osam implantata i augmentirana je horizontalno resorbirana alveolarna kost Autolognim kompozitnim nadomjeskom ( ACG ) – Sl: 5. i 6 i a-PRF membranama Sl. 7

Kompletan proces izveden je isključivo autolognim tkivom Sl. 8

Nakon četiri mjeseca pacijent je opskrbljen privremenim akrilatnim mostom fiksiranim vijcima na razini implantata. Sl: 9. i 10

 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Mi smo tu radi vas.

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna