Untitled-1

Publicistika iz područja stomatologije / dentalne medicine u Hrvatskoj i na Sveučilištu u Zagrebu ima dugu tradiciju.

55. rođendan časopisa Acta Stomatologica Croatica: Znanstveni ambasador Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
ASCRO je indeksiran: Chemical abstracts, DOAJ, EBSCO, SCOPUS, PubMed, PubMed Central, ESCI (WoS CC) .
SCImago i Clarivate rangiranost: 0.391
Kvartila: Q3 (2020.)

Publicistika iz područja stomatologije / dentalne medicine u Hrvatskoj i na Sveučilištu u Zagrebu ima dugu tradiciju. Značajno mjesto, među inim publikacijama, sigurno ima znanstveno-stručni časopis Acta stomatologica Croatica (ASCRO) (ISSN 0001-7019) koja počinje svoj život točno prije 55 godina. Stoga je ovo prigoda da se nakratko osvrnemo na proteklih više od pola stoljeća kontinuiranog izlaženja našega međunarodnoga ambasadora.

Pedesete i rane šezdesete godine prošloga stoljeća označavaju početak i razvoj visokoškolskog obrazovanja stomatologa na Sveučilištu u Zagrebu. Naši učitelji, a u to doba i pokretači časopisa Acta stomatologica Croatica (ASCRO) bili su svjesni da je potreban znanstveno-stručni časopis. Putem časopisa održavala se znanstveno-stručna komunikacija, problematizirane su sve aktualne teme, brusila se stručna misao i javnosti su predstavljani rezultati najnovijih istraživanja i spoznaja. Mnogobrojne generacije nastavnika znanstveno su stasale zahvaljujući objavljivanju članaka u ASCRO-u te svoja znanstveno-nastavna napredovanja mogu zahvaliti upravo tom časopisu. Osim toga, tiskanje radova najprije domaćih, a zatim i inozemnih autora imalo je i ima važnu zadaću u prosvjećivanju čitatelja koji su ponajviše stomatolozi praktičari i znanstvenici, danas ne samo iz Hrvatske nego i iz cijeloga svijeta.

Među osnivačima Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prvoga, do danas i jedinoga znanstveno-stručnog stomatološkog časopisa Acta stomatologica Croatica, bio je profesor dentalne patologije Zdenko Njemirovski. Njegovim naglim odlaskom časopis preuzima Vladimir Lapter, čelni ortodont u Hrvatskoj koji je dužnost glavnoga urednika obnašao od četvrtoga broja 1989. do 1995. godine. Odlaskom u mirovinu zbog narušena zdravlja, prof. Lapter predao je uredništvo 1996. godine. Tada na mjesto glavnog urednika dolazi Goran Knežević koji je tu dužnost obnašao do 2006. Stomatološka znanost i struka predstavljena je za vrijeme Gorana Kneževića u jasnoj nacionalnoj prepoznatljivosti časopisa. Od 1998. godine svi radovi objavljuju se dvojezično na hrvatskome i engleskome jeziku pri čemu se tekst na izvornome jeziku tiska prvi.

Na mjesto glavnog urednika 2006. godine izabran je Hrvoje Brkić. Dolaskom nove, pomlađene ekipe djelatnika Stomatološkog fakulteta, ali i dugogodišnjih članova Hrvatskoga stomatološkog društva HLZ-a, ASCRO nastavlja svoju dugogodišnju tradiciju, ali maksimalno se osuvremenjuje primjenjujući nove informatičke tehnologije bez kojih se danas ne može zamisliti ni jedno uredništvo. Uredništvo ASCRO-a uvodi komunikaciju s autorima i recenzentima s pomoću elektroničkoga sustava Papirus proizvedenog na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo. Taj program znatno je unaprijedio rad uredništva te svima omogućio brzu komunikaciju. Nekoliko godina poslije Papirus je zamijenjen sustavom Open Journal System (OJS). Naime, objavljivanje elektroničkih časopisa omogućuje svima da predstave svoje znanstvene produkcije mnogo većem broju korisnika negoli je to moguće samo putem tiskanih časopisa. S tom pretpostavkom krenulo je i novo uredništvo te je 2006. godine pokrenuto elektroničko izdanje časopisa Acta stomatologica Croatica (on line) (ISSN 1846-0410).  Izrađen je internetski portal časopisa, najprije na adresi www.ascro.net, a od 2010. godine na www.ascro.hr. Preko portala Acta stomatologica Croatica postaje dostupno u cijelom svijetu s bilo kojega mjesta i u bilo koje vrijeme. Od 2014. godine časopis je uključen u sustav CrossRef te je dobio DOI oznaku 10.15644/asc. Velik iskorak uredništvo je učinilo uključivanjem ASCRO-a u CrossCheck sustav koji s pomoću programa iThenticate omogućuje provjeru autentičnosti i izvornosti svih primljenih radova.

Bilo bi vrlo neumjesno ne spomenuti mnogobrojna imena osoba koje su se skrbile za boljitak časopisa od njegova osnutka do danas – punih 55 godina, no takva ideja nosi i rizik da se nekoga izostavi. Svaki autor, urednici, pomoćnici urednika, svi članovi uređivačkih kolegija, prevoditelji, lektori, korektori, tehnički urednici, tajnice, dizajneri, mnogobrojni suradnici, tiskari.., svi su oni na svoj način pridonijeli boljitku časopisa i podizanju njegove čitanosti, ponajprije među hrvatskim stomatolozima, ali i onima u svijetu.

ASCRO je danas na Hrvatskome znanstvenom portalu HRČAK između 60 časopisa iz područja biomedicine i zdravstva na trećem mjestu prema broju čitatelja. Danas je uvršten u važne međunarodne indeksne baze – Chemical abstracts, DOAJ, EMBASE, EBSCO. PMC, PubMed, ESCI te u onu najveću – u citatnu bazu SCOPUS. I dalje nam služi za naša promaknuća u znanstvena i nastavna zvanja, ali i kao ambasador hrvatske znanstvene publicistike te Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Stomatološkog društva Hrvatskoga liječničkog zbora.

Na kraju, ali ne manje važna jest i činjenica da je časopis Acta stomatologica Croatica opstao već više od pola stoljeća zahvaljujući djelatnicima i čelnicima Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bez čije kadrovske i financijske potpore to sigurno ne bi bilo moguće. Možemo biti ponosni na opstojnost našega znanstvenog ambasadora – časopis Acta stomatologica Croatica i čestitati mu 55. rođendan uz želju da ga i buduće generacije nastavnika njeguju i razvijaju! Čestitamo!

 

Preuzeto:

55.rođendan časopisa Acta stomatologica Croatica. Glasilo Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 2021;27:8-9.

Brkić H. 50. obljetnica časopisa Acta stomatologica Croatica. Acta stomatologica Croatica [Internet]. 2016 [pristupljeno 21.11.2021.]; 50(1):2-7. https://doi.org/10.15644/asc50/1/1

 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Dental Media Grupa d.o.o. specijalizirana je marketinška agencija u dentalnoj djelatnosti s jasnom vizijom pružanja kvalitetne i potpune usluge krajem korisniku.
Od 2007. godine nosioci smo franšize vodećeg svjetskog stručnog časopisa Dental Tribune International za Hrvatsku.

Osim tiskanog izdanja časopisa Dental Tribune od 2021. godine pokrenuto je i digitalno izdanje časopisa DT kao i nova interaktivna web stranica Dental&Esthetic news. Od 2022. godine ponovo smo pokrenuli i časopis Esthetic&Design – minimalno invazivna estetska medicina.

Putem ciljanih marketinških alata pomažemo ostvarivanju boljih prodajnih poslovnih rezultata naših klijenata i partnera. Povezujemo, educiramo i prenosimo najnovije svjetske aktualnosti iz dentalne medicine krajnjim čitateljima – doktorima dentalne medicine.

Mi smo tu zbog vas…..

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Wire |

Prijava za newsletter

* označena polja su obavezna